Om Älghult

Älghult den moderna byn

”Människor är inte gjorda för att bo i städer.” skriver professor Sten Rönnberg.
Människor behöver tystnaden, närheten till naturen, lokalhistorien, gemenskapen, det goda boendet, den rena luften och möjligheten till en hållbar utveckling som inte tär på jordens resurser. Allt detta kan en modern by erbjuda.

I hjärtat av ”glasriket” ligger Älghult, en tätort i Uppvidinge kommun i Kronobergs län med ca. 500 invånare. Byn ligger på en höjd som sluttar ner mot Älghults kyrka och Älgasjön. Vid Älgasjöns strand finns badplats och mycket vacker och omtyckt campingplats.

Utbildning:
I Älghult finns förskolan Ugglebo samt fritidshemmet Kastanjen. Här finns Uppvidinge kommuns första och enda friskola, F-6 och en kommunal högstadieskola med klasser 6-9.
Gymnasieskola finns i Åseda endast 25 km från Älghult.

Bostäder:
I vår by finns mycket få hyresbostäder och villor lediga, men några byggklara tomter finns.

Kommunikationer:
Älghult ligger i Uppvidinge kommuns sydöstra del. Det tar ca 45 minuter med bil till Växjö. Cirka 60 minuter till Kalmar och Oskarshamn.
Länstrafiken trafikerar dagligen vår by med många turer i alla riktningar.

Förvärvsarbete:
Många i Älghult arbetar inom industrin. De största företagen är A-Plast, Bennesved Åkeri, Älghults Industridetaljer.

Kultur och fritid:
Här finns Bibliotek, Biodlarmuseum, Degeln samlingslokal, Gymnastiksal, Elljusspår, Idrottsplats Ekensvi, olika typer av skjutbanor, isbana, tennisbana, boulebana och sist men inte minst ett mycket populärt fisk.

Övrig service:
Coop nära med post, apotek och ombud för systembolaget, Blomsterhandel med begravningsbyrå, Cykel- och sportaffär, Bensinmack, Frisör och ett mycket uppskattat äldreboende.